2022 LGS Tercihleri Sık Sorulan Sorular - Su Tercih Robotu

Su Tercih Robotu

2022 2022 LGS Tercihleri Sık Sorulan Sorular


SORU: Tercih danışmanlığı dönemi ne zamanlar olacak?

Cevap: 04-20 temmuz tarihlerinde

 

Soru: Tercih danışmanlığında nelere dikkat edilmeli?

Cevap: Öncelikle tercih klavuzunu inceleyip anlamamız gerekiyor. Öğrencilerin, velilerin bizlere soruları olacaktır. Örneğin şu meslek lisesi nasıldır? Hangi bölümleri var? Meslek lisesine gidersem ya da imam hatip lisesine gidersem  bana nasıl avantajı ya da dezavantajı olur? Ne tür dersler görülecek? Üniversite için bana nasıl katkısı olur ? vb.

Anadolu liselerinin geçen yılki puanları, yüzdelikleri ve sınavsız Anadolu liselerinin geçen seneki başarı ortalamaları nedir? Gibi sorular sorabilirler.

Bizler okullara ulaşım imkanlarını, çalıştığımız ilçedeki okulların adreslerini, puan ve yüzdeliklerini, liselerin başarı ortalama taban puanlarını bilmemiz faydalı olacaktır.

Meslek liselerinin bölümlerini  sorabilirler ve üniversite için ve iş bulma, çalışma koşullarını

sorabilirler.  Bu konularda fikir sahibi olmalıyız.

 

Soru: Tercihleri sisteme girmem gerekir mi?

Cevap: Klavuzda da özellikle belirtiliyor bu konu. Tercihlerde e okul üzerinden öğrenci velisi tercihleri girebilir. Veya tercih danışmanına sorarak yardım alır sonrasında orta okul müdürlükleri sisteme girer ve onaylar. Bizler öğrencinin tercih listesi oluşturmasına yardım ederiz. Okul idaresi de sisteme girer ve onaylar.

 

Soru: Tercihler Nasıl Yapılacak?

Cevap: Sınavlı okul tercihleri( Merkezi Tercihler) Adrese dayalı (Yerel Yerleştirme) ve Pansiyonlu Okullar şeklinde 3 bölümden oluşan ekran açılacak karşımıza.

Her birinden en fazla 5 okul seçme imkanı olacak öğrencilerin fakat 5 okul seçmek zorunlu değil. İsterse her bir bölümden 1 okul tercihi de yapabilir. Ama merkezi okullardan 10 tercih yapabilirler.

Öncelikle yerel yerleştirme tercihini yapmak zorunda öğrenciler. Sistem bunu zorunlu kılıyor. Yerel yerleştirmeden 1 ila 5 arasında tercih yapabilirler.

Bulunduğu bölge ya da ilçeden başka bir yerden okul tercihi yapmak isterse önce ilk 3 tercihini  kendi kayıt bölgesinden yani yeşil ekrandan yapmak zorundadır. Sonra 4. Ve 5. Tercihini diğer yerlerden seçebilirler.

Merkezi  yerleştirmede öyle bir kısıtlama yok. Türkiye’nin her ilinden tercih yapabilirler. İster 1 tercih isterse 10 tercihini de kullanabilirler.

Yerel yerleştirme tercihi yapmadan merkezi tercih işlemi yapamazlar sistem izin vermez zaten.

Bir de pansiyonlu okullar tercihleri var. Bu bölüm zorunlu değildir. Yapmayabilirler. Bu bölüm kayıt alanında olmayan pansiyonlu okulları kapsamaktadır. Gelme ihtimali daha düşüktür. Çünkü yerel yerleştirmede yerleşemeyen öğrenciler boş kontenjanları bulunan pansiyonlu okullardan boş kontenjanı aşmayacak şekilde yerleştirmeleri yapılır.

 

Soru: Yerel Yerleştirmede farklı okul türleri tercihleri nasıl yapılır?

Cevap: Öğrencilerin 5 tercih hakları vardır. Bunların en fazla 3 tanesini aynı türden olması gerekir. Örneğin 3 Anadolu lisesi 2 meslek lisesi veya 3 imam Hatip lisesi 2 meslek lisesi gibi.

 

 

 

Soru: Yerel yerleştirmede kriterler nelerdir.?

Cevap:1-Öğrencinin ikamet adresi

2- Ortaöğretim başarı puanı

3-Yıl sonu başarı puanı sırasıyla 8.7.6. sınıf bu kriterlere göre yapılır.

 

Soru: Merkezi okul tercih kriterleri nelerdir?

Cevap: Yüzdelik dilimleri önemlidir bunda. Başka illerden, bölgelerden de tercih yapılabildiği için Türkiye Yüzdelik Dilimi daha sağlıklı olacaktır. Sonuç belgesinde hem türkiye yüzdelik dilimi hem il yüzdelik dilimi olacaktır. Yerleştirme kriterleri şekilde olacaktır.

1-Sınav puanı

2-Ortaöğretim başarı puanı

3-Yıl sonu başarı puanı üstünlüğü (sırasıyla 8.7.6. sınıf)

4 –Tercih önceliği

5-Öğrencinin yaşı daha küçük olanı

 

Öğrencinin ve velinin isteklerini dikkate alarak, okul yüzdeliklerini dikkate alarak, velinin öğrencinin istekleri doğrultusunda yani okulların yakınlığı, okul türü olarak isteği  Fen mi Sosyal bilimler mi Anadolu lisesi mi, İmam hatip mi dikkate alarak bir tercih listesi oluşturuyoruz.

 

 Örneğin yüzde 4 lük dilimine girmiş çocuk için yüzde 2 lik dilimden başlayıp yüzde 8 e kadar inebiliriz. Okul kontenjanları ve sınavın zorluğu gibi nedenler yüzdelik dilimlerini etkileyebiliyor.

 

TERCİHLERDE BAZI ÖZEL DURUMLAR

Genelde fen liseleri anadolu liseleri sosyal bilimler liseleri öncelikli isteniyor. Meslek liseleri ve imam hatip liseleri daha az talep görmektedir.

Meslek liselerinin avantajları anlatılabilir. Üniversite sınavındaki kendi bölümüne verilen ek puanlarla cazip olunabileceği anlatılabilir.

M.T.O.K. dediğimiz bölümleri oluyor üniversitelerde. Bu meslekler için açılmış bölümler olabiliyor. İşyeri açma belgesi, europass Belgesi, Ustalık kalfalık belgesi  gibi teknisyelik gibi konular anlatılabilir.

Kararı öğrenciye bırakıyoruz.

 

Önceki yıl Meb. Tercih robotu yayınlamıştı. Başka illerin okulların listelerini kolayca bulabiliyorduk.

Yeşil ekran yerel yerleştirme ile alan okulları

Mavi Ekran komşu bölgedeki okulları

Kırmızı Ekran diğer bölgeler veya illerdeki okulları gösterir.

Tercihlerin okul müdürlüğünce onaylanması şarttır.

 

Soru: Tercihlerde  onayladıktan sonra düzeltme yapılabilir mi?

Cevap: Evet tercih dönemi bitene kadar onaylansa bile düzenleme yapılabilir değiştirilip düzenlenebilir.

 

Soru: Yetenek sınavına giren öğrenci tercih yapabilir mi?

Cevap: Kazanıp kayıt olduysa tercih ekranı açılmaz. Ama tercih dönemi bitmeden kaydını sildirirse tercih yapabilir.

 

Soru: Özel okula kayıt olanlar tercih yapabilir mi?

Cevap: Okula kayıt olduysa tercih ekranı açılmaz. Ama tercih dönemi bitmeden kaydını sildirirse tercih yapabilir.

 

 

 

 

Soru: Pansiyonlu okul tercihi zorunlu mu?

Cevap: Hayır zorunlu değil

 

Soru: Yerleştirme önceliği nasıl olur?

Cevap: Öncelik sınava girmişse Merkezi sınav puan ı ile alan okullar sonra Yerel yerleşirme sonra da pansiyonlu okul tercihi dikkate alınır.

 

Soru: Mülakatlı okullarda mülakat sınavı zorunlu mu?

Cevap: Evet zorunlu mülakatı geçmesi gerekir

 

Soru: Yurtdışında sınava giren öğrenciler tercihlerini nasıl yapacaklardır?

Yurt dışında sınava giren öğrenciler e-Okul sisteminde kayıtlı ise https://e-okul.meb.gov.tr adresinden tercihlerini yapacak ve okul müdürlüklerine onaylatacaktır. Yurt dışında sınava girip e-Okul sisteminde kayıtlı olmayan yurt dışındaki öğrenciler ise sınavla öğrenci alan okullar için tercihlerini Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ekinde yer alan "Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurtdışından Başvuran Öğrenciler İçin Tercih Ön Çalışma Formu Ek-2" formunu doldurarak yapacaktır.

 

Soru: Nakillere kimler müracaat edebilir?

Cevap: Herhangi bir liseye yerleşemeyenler, tercih yapmayanlar, bir liseyi kazanmış ama farklı okul düşünen öğrenciler nakil isteğinde bulunabilirler.

Nakillerde okulların boş kontenjanı olup olmadığına bakılmaksızın tercih yapılabilir.

 

Soru: Hiçbir tercihi gelmeyen ya da tercih yapmayan öğrenciler nereye yerleşir?

Cevap: Açık öğretim lisesine yerleşirler.

 

 Başarı puanı düşük öğrenci başka ilçeden meslek lisesi yada imam hatip lisesi yazmak isterse ilk 3 tercihini kendi kayıt bölgesinden okullar yazıp 4. Ve 5. Tercihlerini diğer ilçeler yada bölgelerden seçebilirler.

 

Öğrenciler tek tercih verebilirler.

Tercih vermeyen veya verip de yerleşemeyen öğrenciler nakil isteğinde bulunabilirler.

Nakillerde lise kontenjanları önemli değildir. Boş olup olmadığına bakılmaksızın nakil isteğinde bulunabilirler.

Türkiye yüzdelik dilimi daha sağlıklı olacaktır tercihlerde. Çünkü başka ilçe ve illerden de tercih verilebiliyor.

Yerel yerleştirme tercihi yapmak zorunludur. O olmadan merkezi tercih işlemi yapılamaz.

Pansiyonlu okul tercihi kayıt alanında olmayan okulları kapsar. Yerel yerleştirme de kontenjanı dolmadıysa boş yer varsa gelebilir. Gelme ihtimali daha düşüktür.

 

Öğrenci tercih güvenlik numarası yalnızca öğrencinin kendi okulunun idaresinden alınabilir. Değişmez. Nakillerde dahil tüm tercihlerde geçerlidir. Nakillere çok güvenmemek  de fayda vardır.

 

Nakillerde 3 tercih yapma hakkı vardır. İlk 2 tercihi kendi kayıt bölgesinden olma şartı vardır. Ve en fazla 2 tercih aynı türden yapabilir diğer tercihini farklı türden yapabilirler. Örneğin 2 anadolu lisesi 1 imam hatip lisesi gibi

 


3 Temmuz 2022 Pazar


Tüm Haberler