Değişmeyen tek şey sınav
Sınav deyince aklımıza gelen ilk kurum olan ÖSYM tarafından ülkemizde üniversiteye öğrencileri seçmek amacı ile;
- ÖSYS, 1974 ve 1975 yıllarında, aynı gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı oturumda yapıldı.
- 1976-1980 yılları arasında, aynı günde ve tek oturumda yapıldı.
- 1981-1998 yılları arasında, ÖSS ve ÖYS olmak üzere iki basamaklı sınav haline getirildi. Öğrencilere ilk basamakta sözel ve sayısal olmak üzere toplam 172, ikinci basamakta ise toplamda 326 soru soruluyordu. 105 puanı geçen önlisans, 120 puanı geçen de lisans programlarına yerleşme hakkı kazanıyordu.
- 1999 yılında bu sınavlardan ikinci basamak kaldırıldı, tek basamaklı ÖSS aynı kaldı, sözel ve sayısal toplam soru sayısı 176’ya çıktı. Ancak lise müfredatı esas alındı ve Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) da hesaplanmaya (alan içi 0.5; alan dışı 0.2) başlandı. Lisans ve önlisans giriş puanları değiştirilmedi.
- 2002’de önlisans programlarına ilgili alanlarından mezun olan öğrenciler sınavsız geçiş yapmaya başladı.
- 2003’te baraj puanları değişti ve 4 puan türüne çıktı. Test puanlarının hesaplanmasındaki katsayılar değişti; önlisans programları için 160, lisans programları için 185 puan şartı getirildi. Ayrıca OBP katsayısı ve hesaplama yöntemi değişti.
- 2006 yılında, tek sınav iki bölüm halinde uygulanmaya başlandı. Bir bölümünde temel yeterlilikler, diğerinde ise lise müfredatına uygun sorular soruldu.
- 2010’da iki aşamalı sınava geçildi: YGS ve LYS. YGS temel yeterlilikleri ölçüyordu, LYS ise ayrı tarihlerde yapılan 4 ayrı sınav olarak uygulandı.
YGS de toplam 160 soru için 160 dakika süre verildi.
- 2012 yılında OBP’nin değeri ve hesaplanma yöntemi değiştirildi.
YENİ SİSTEM
YGS ve LYS gitti, yerine YÖKS ( Bu sene 12. sınıftaki öğrencilerin ilk 4 harfli sınav adı gibi (TEOG sınav sisteminin ilk ) 4 harfli olacaksa yada YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) geldi.
Yeni sınav tek zaman diliminde ve bir günde iki oturum halinde yapılacak.
Bütün adayların girmesi zorunlu olan ilk oturumda, Türkçe ve temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yapılacak. Bu test 40 adet Türkçe ve 40 adet matematik sorusundan oluşacak ve geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak müfredatından hazırlanacak.
Öğleden sonraki ikinci oturumda ise Türk dili ve edebiyatı-coğrafya, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Bu testlerdeki sorular ortaöğretim (lise) müfredatına dayalı olacak.
Temel yeterlilik testi puanının en az 150 olması gerekiyor. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olanlar ise lisans programlarına yerleştirilecek.
17 Ekim 2017 Salı